Inter Guyanese Spelen - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erienne Lourens - WaarBenJij.nu Inter Guyanese Spelen - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erienne Lourens - WaarBenJij.nu

Inter Guyanese Spelen

Door: Erienne Lourens

Blijf op de hoogte en volg Erienne

18 Oktober 2009 | Suriname, Paramaribo

Deze week ben ik alweer een maand hier. Tijd gaat hard.

Deze week heb ik eigenlijk niet zo heel veel gedaan. Ik ben ziek geweest, dus echt heel veel kon ik ook niet. Het is hier standaard 35graden, en ik presteer het om griep te krijgen. Heerlijk is dat. Dus ik zit hier, snotterend enzo.

Gisteren heb ik pas echt iets gedaan wat eigenlijk wel de moeite waard was. De Inter Guyanese Spelen zijn begonnen. Voor de mensen die het niet weten: Suriname, Frans-Guyana en Guyana worden ook wel de drie Guyana’s genoemd. Alleen heet Suriname dus geen Guyana. Maar anyway. Deze drie landen strijden dus op verschillende sportgebieden om de titel. Gisteravond waren de volleyballers aan de beurt. Allereerst de vrouwen, Guyana tegen Frans-Guyana. Sjonge jonge wat een vreselijke wedstrijd was dat. Totaal niet spannend. Het begon al dat het bijna een eeuw leek te duren voordat ze eindelijk met die wedstrijd begonnen. De enige manier waarop er punten gescoord werden in deze wedstrijd is als ze tegen het net sloegen of als de tegenpartij een fout maakten. Heb volgens mij in die hele wedstrijd maar 3 of 4 ralley’s gezien. Uiteindelijk heeft Guyana wel gewonnen met 3-0 in sets (ze speelden best of 5). Het was wel rete irritant die mensen die achter ons zaten. De hele tijd commentaar leveren. Echt typisch Surinaams. Nu is commentaar leveren ok, maar dit was gewoon echt storend.

Daarna kwam de spannende wedstrijd pas: de heren! Suriname tegen Frans-Guyana. Dat was me toch een spannende wedstrijd. Suriname won met overmacht de eerste twee sets. Maar die derde set. Boii!!!!! Wreed. Suriname stond eerst flink achter. Maar we zijn teruggekomen tot gelijke stand. En toen begon de stress periode. Suriname maakte een punt, dan Frans-Guyana en zo ging het door tot 24-24. Toen maakte Suriname de 25-24. Maar ja, er moet met 2 punten verschil gewonnen worden. En tot onze aller blijdschap maakte Suriname die punt. Dat eind was echt vreselijk spannend. Ik was van plaats gewisseld na de eerste wedstrijd, dus ik zat nu op de tribune rij die kraakte (aanmoedigen) voor Lorenzo, de broer van de vriend van Cheryll (Stefan’s zus). Dus dat was heel gezellig.

Vervolgens ben ik naar La Caff gegaan. Lekker uit met Lucas en Marvin. Eerst voor La Caff gestaan en daarna toch maar de discotheek van Margarita’s. Ok zo mag het eigenlijk niet genoemd worden, aangezien het maar 1 klein zaaltje is. Maar goed. Eigenlijk is het zo flauw. Meisjes mogen gewoon doorlopen terwijl jongens gefouilleerd worden. Alsof wij meisjes geen rotzooi mee kunnen dragen. Oh en meisjes mogen gratis naar binnen terwijl jongens SRD10 moeten betalen. Onderscheid, eigenlijk ook niet goed maar ok. Ik was volgens mij kwart over 4 ofzo thuis.

Ik werd echter al om 10uur ofzo weer wakker gemaakt. Tante Tirzah moest me wat dingen doorgeven voor ze weg ging. Dus toen ben ik maar opgestaan. Cesar was ook blijven slapen, dus ik heb nog een paar uurtjes met hem gezeten en beetje kletsen. Uiteindelijk ben ik om 4uur opgehaald door Mikhail. Zijn aanmelding bij de Erasmus Universiteit komt nu wel meer in een stroomversnelling. We hebben de papieren in orde gemaakt, gekopieerd enzo. Hij moet nog een papier van school krijgen dat hij dit jaar zijn examen maakt, en hij moet nog een motivatiebrief schrijven. En dan zetten zij de MVV aanvraag in gang, en dan moet Mikhail hier nog meer papieren en dergelijke in orde maken. Dus het is pas net begonnen.

Volgende week ga ik helpen op het Rainforest Kunst Festival. Totomboti heeft er een stand en ik ga er helpen. Maar dat is komende week (donderdag tot vrijdag), dus als ik wat meer informatie heb dan horen jullie het wel.

Trouwens, ik heb ook een paar foto’s van Frederiksdorp op mijn hyves gezet. Ik probeer ook een paar van het volleybal erop te zetten, maar internet doet echt raar hier. Dus dat doe ik zo snel het kan.

Brasa’s en bosi’s!

PS. Manfred, helaas .. weer geen sleez en dirt deze keer. Ik doe mijn best voor je hoor!

• 18 Oktober 2009 - 17:46

Manfred:

`Maar je maakt tenminste wel wat mee :P