Almost 2010, busy!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erienne Lourens - WaarBenJij.nu Almost 2010, busy!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erienne Lourens - WaarBenJij.nu

Almost 2010, busy!!

Door: Erienne Lourens

Blijf op de hoogte en volg Erienne

31 December 2009 | Suriname, Paramaribo

Hallo lieve allemaal!

Waar zal ik nu eens beginnen. Volgens mij was ik bij kerst gebleven, dus ik ga in mijn flashback terug tot daar.

Vrijdag 25 december 2009. Ik was de avond ervoor laat gaan slapen (farmville spelen is ook ZO verslavend!!!). Kijk, en dat was al mijn eerste fout van die laatste paar dagen van dit jaar. Want Hadassah stond om half 8 al voor mijn kamerdeur en erop te kloppen. Dus toen ik eindelijk wakker werd en vroeg wat er was zei ze ‘kom nou, we mogen cadeautjes open maken!’. Dus ik half slaperig uit mijn kamer, zijn ze al bijna klaar!! Dus waarom ben ik dan opgestaan?? Ik kon die van mij uitpakken en die kleintjes hadden nog een paar. Wat erg knap was, want er lag een hele berg onder die boom. Anyway, ik heb van de kerstvrouw een badsetje van De Tuinen gehad. Een bodycreme, handcrème en een badzeep. Het ruikt naar wilde rozen, erg apart maar zeer zeker lekker! Bedankt kerstvrouw! Gelukkig vonden die anderen hun cadeautje die ik gekocht had ook wel leuk. Hadassah niet echt maar goed, dat is dan haar pech (ze wilde een laptop, DS-game etc. hebben en ik kocht ene lipgloss en dergelijke). Ik had Yizhar een puzzel gegeven met een plaatje van Transformers. Ik heb hem geholpen met het in elkaar zetten, maar ik zie het hem voorlopig nog niet maken. Maar goed, dan voor later. Ik had Chaim oorbellen gegeven. Hij had ze al gezien toen we het cadeautje voor tante Tirzah gingen kopen, en aangezien ik eigenlijk niet wist wat ik moest kopen, was dit erg gemakkelijk! Chaim en ik hebben voor tante Tirzah een zilveren ketting en armband gekocht. Ze was er erg blij mee en het stond haar mooi.

De rest van Eerste Kerstdag hebben we ons eigenlijk een beetje verveeld. We hadden pas ’s avonds het kerstdiner, dus het was de hele dag eigenlijk wachten daarop. Maar in de avond was het dan zover, het kerstdiner bij oom Amedeo en tante Rohini. Ok ze hadden het eten wel besteld (want het waren best veel mensen die kwamen) maar het was ontzettend lekker. Ik heb niet echt een idee wat alles was, maar aangezien mijn moeder altijd zegt dat je eigenlijk alles moet proberen voor je kan zeggen dat je het niet lust heb ik alles gegeten. En I LOVED IT!

De volgende dag was ik ook vroeg wakker. Ik schijn gewoon niet uit te mogen slapen hier. Ik heb Tweede Kerstdag eigenlijk niet veel gedaan. Er was ook niks gepland dus het was meeral relaxen.

Zondag 27 december 2009 zijn we met zijn allen naar Saramacca gegaan. Naar het buitenhuis van de familie Nassy, de buren. Ze geven elk jaar rond deze tijd van het jaar een soort christmas get together. Het was vanaf 12uur, maar wij waren er pas tegen 2uur. Maar goed. We konden wel direct doorschuiven naar het eten. Pff ik heb gegeten. Bruine bonen, 2 soorten moksi alesi, spekjes, snijbonen, cake en nog veel meer! Ben daar ook nog Zefan, Jaime en Shayne tegen gekomen die ik nog ken via Mischira. Ben niet gaan zwemmen. Er stond een harde wind waardoor ik het al koud had. En dan in het koude water, nee dat leek me geen goed idee. Maar het was erg gezellig en we zijn dan ook pas tegen 8uur naar huis gegaan.

Voor de rest heb ik maandag en dinsdag weer op Fort Zeelandia gewerkt. Het loopt redelijk. Maar nog niet voorspoedig in mijn ogen. Het is nog veel wachten op die politieke partijen om met hun spullen te komen. Nou ja, wat er niet is met de opening komt later. We zijn nu nog bezig met die voorbereidende dingen. Alvast wat dingen ophangen (banner die we gemaakt hebben), verven, dat soort zaken. Volgende week de grote glazen op de zolder loshalen, foto’s eruit en nieuwe posters erin. Zwaar werk maar moet gedaan worden. Maar goed, we komen er wel!

Een vriendin van mijn tante, Marianne, op Curacao is nu in Suriname aangekomen. Ze had me in contact gebracht met Natalie Gonsalves voor eventueel wat werk. Dus toen ze besloten had om naar Suriname te komen had ze me gevraagd om mee te gaan naar een familie etentje. Het zou zijn in the Garden of Eden, een Thais restaurant. Kijk, en daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Eerst zijn we gaan borrelen in het huis van Marianne aan de Heerenstraat. Mijn gunst wat is het mooi van binnen. Het is ook een heel groot huis en het loopt ver naar achter, wat je niet zou verwachten als je langs loopt. Dus toen iedereen er was zijn we met 2 auto’s naar het restaurant gegaan. Het menu was al samengesteld, dus kiezen was niet nodig. Maar wat een eten! Ik ben er direct achter gekomen dat ik Thais eten lekker vind. Zo nu en dan wel wat pittig, maar wel lekker. Heb gezellig met de anderen zitten kletsen. Veel van ze kennen ook mensen uit mijn familie. De wereld is gewoon klein! Het was een hele leuke avond met ontzettend lekker eten. Moet alleen Marianne nog gaan zien voor ze weg gaat, en dat is komende maandag nacht al, dus moet opschieten!

Vandaag, 30 december 2009, stond in het teken van eten. Ik moest vanmorgen nog iets even afgeven op Fort Zeelandia en daarna ben ik nog gaan proberen een ticket te zoeken voor de cabaretshow van Wesje, een zeer bekende Surinaamse stand-up comedian. Hij heeft deze show begin december al gespeeld, maar wegens succes is het nu weer een week in het theater. Maar die kaartverkoop loopt zeer hard. Ik had het gister pas in de krant gelezen dus ik wilde vandaag direct gaan zoeken. Ik naar alle plaatsen waar ze me stuurden, nergens een kaart te vinden. Maar in 1 winkel zei die mevrouw dat ze uitverkocht waren, maar dat ze in de middag nog 2 kaarten zou terug krijgen van iemand die niet meer zou gaan. Dus ze heeft direct gebeld dat ik een kaart zou komen halen. Zo gezegd, zo gedaan, dus ik ben nu de trotste bezitter van een toegangskaart voor deze show. Ontzettend leuk! Heb er zin in!

Vervolegns vervolgde ik mijn weg richting Lelydorp. Tante Tilly viert morgen haar 80ste verjaardag, dus ik ben even mijn gezicht laten zien. Uiteindelijk niet veel gedaan behalve veel meehelpen. Heb samen met nog een ander meisje 97 ballonnen geblazen. It was a hell of a job! Maar goed, uiteindelijk heb ik lekker veel geholpen alvorens ik weer weg ging. Ik dacht dat die verjaardag de hele dag zou zijn, maar ze bedoelden dus ’s avonds. Anders had ik wel anders gepland om te kunnen blijven. Maar goed, misschien dat ik zaterdag weer ga voor de verjaardag voor de nicht van haar, ze heeft gevraagd of ik kom, dus ik neem haar verzoek in overweging.

Na Lelydorp ben ik doorgegan naar een bbq. Ook daar weer bbq kip met salade en een soort macaroni iets gegeten. Was ook erg lekker. En naturlijk gezellig gekletst. Altijd leuk.

Morgen owru jari! Geen idee nog wat ik ga doen, maar dat horen jullier er na wel. Ik ga het nu hierbij laten. Voor nu:

Een gelukkign Nieuwjaar!
Wan bun nyun yari!