Rijles! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erienne Lourens - WaarBenJij.nu Rijles! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erienne Lourens - WaarBenJij.nu

Rijles!

Door: Erienne Lourens

Blijf op de hoogte en volg Erienne

17 December 2009 | Suriname, Paramaribo

Hallo allemaal!

Het is alweer een week geleden dat jullie van mij hebben gehoord dus het is weer de hoogste tijd.

Heb het de laatste tijd namelijk een beetje druk gehad. Krijg namelijk rijles. En voordat jullie allemaal raar op kijken van ‘huh, maar ze heeft toch al een rijbewijs??’. Ja dat klopt, op 22 december van dit jaar ben ik al 3 jaar de trotse bezitter dan dat roze pasje. Maar ja, bloed kruipt waar het niet gaan kan. En wat kan ik zeggen. Ik hou gewoon van auto rijden. Heb dat zeker van mijn vader.

Dus ik heb lekker lang gezeurd of ik een keertje mocht rijden. En goed, iemand heeft me dat laten doen! Daar zo bij de Hermitage Mall, in de avond uren. Het is dan lekker rustig, dan kan ik rustig beginnen. Het ging best goed. Vond eigenlijk dat het goed genoeg ging om de Lalla Rookhweg op te gaan. Ging prima. Van daar naar de Kolonistenweg, Johannes Mungrasstraat op, Tweede Rijweg, Lalla Rookhweg en dan naar huis. Weten jullie. Dat links rijden (ja mensen, ze rijden hier links!) is echt niet eens het probleem. Dat is het simpelste. Het probleem ligt hem in het feit dat je echt niet eens kan VOORSPELLEN wat die ander gaat doen. En ook die kleine dingetjes die in Nederland niet hoeven. Voor mijn gevoel bijvoorbeeld hou ik genoeg afstand van de stoep. Maar hier, moeten fietsers en bromfietsers op de weg. OK, in NL die bromfietsers ook, maar die gaan zich niet naast je manoeuvreren als ze er per se langs willen (en dat is altijd). Dus hier moet je genoeg ruimte laten. Dat soort dingetjes, maar dat gaat ook steeds beter. En dat automatic rijden is al helemaal te simpel voor woorden. Je kan het bijna slapend doen. Dusse, opa en oma: als ik in Spanje ben, ik kan rijden!

Heb ook al in de spits gereden. Ok altijd is het eigenlijk wel spits hier, maar rond 7uur, 1uur en 3uur is het al helemaal spits. En dat ging ook prima. Dusse, ik kan wel wat. Die pedal to the medal lukt me ook aardig. Dat is het voordeel van niet hoeven te schakelen. Je kan gewoon het gas in trappen en je gaat. Je voelt die auto zelf schakelen. Heb ook al een paar mooie inhaalmanoeuvres gedaan. Ben echt een kind van mijn vader!

Moet natuurlijk wel blijven opletten, wat ik ook zeker doe want ik ben altijd wel voorzichtig. Want ik las vandaag in de krant dat de 107de verkeersdode van 2009 al is gevallen. Ik heb zo’n idee dat die 115 nog wel gehaald gaat worden. Zo met de feestdagen vlak voor de deur. Het is wel erg. Want de meeste ongelukken kunnen voorkomen worden als men maar gewoon wat beter oplet. Opletten en minder hard rijden. Gelukkig hou ik me prima aan de snelheid. Hopelijk gaat de politie hier nou eens wat aan doen. Want aan de regels kunnen ze zelf zich ook niet houden. Zie zo vaak politieagenten bellend achter het stuur (evenals veel andere Surinamers), terwijl het toch echt (net als in NL) verboden is. Waarom er niks gedaan wordt is voor mij een raadsel. Hier gaat nu (is onderzocht) 1 op de 5000 mensen dood in het verkeer. In Nederland is dit 1 op de 22.000. En ok, NL heeft 16miljoen mensen. Maar 1 op 5000 op een bevolking van nog geen half miljoen mensen, is VEEL. Dus hopelijk, een goed voornemen voor 2010?

Heb voor de komende dagen nog veel leuks op stapel staan. Robin heeft dit weekend weer tae kwon do wedstrijden dus daar ga ik naar toe. Zondag is de opening van de tentoonstelling over Erwin de Vries (komende maandag viert hij zijn 80ste verjaardag). Ik heb voor mezelf een (mondelinge) uitnodiging geritseld. Maar ik kom wel binnen, you’ll see. En dan is het volgend weekend alweer kerst. Moet nodig wat kadotjes kopen. Heb totaal niet het idee dat het alweer kerst is. Het is nog steeds rond de 30graden hier. Ik kijk dan nu wel naar die kerstboom, maar het is nog steeds een rare gedachte. Ach, dat komt volgende week wel!

Tang boeng!!

• 17 December 2009 - 08:34

Stephanie:

Automaat rijden is echt het simpelste wat bestaat zeker als je file moet rijden ;)
    ik zal aan je denken vandaag jij daar in de zon en wij hier in de sneeuw (hier in utrecht een cm of 10!!!!)

• 17 Oktober 2015 - 21:57

Peroti Hellen:

wil graag de examen vragen oefenen

• 03 Juli 2017 - 13:13

Felicia:

Zijn de examen vragen moeilijk?
    Wat kan je doen als je tjdens het rijden zenuwachtig wordt?