Pikin Slee here I come!
Door: Erienne Lourens
Blijf op de hoogte en volg Erienne
01 Maart 2009 | Suriname, Paramaribo
Op donderdag werd ik om half 8 al wakker. Veels te vroeg dus. Maar ik heb wel een paar mooie foto’s van de rivier kunnen maken met de mist die nog boven het bos hangt. Toya (1 van de heren van Stichting Totomboti) kwam kennis maken en heb even met hem staan kletsen. Na het ontbijt ben ik met Mike (1 van de werkers aan het museum) naar het gebouw gegaan om even te kijken. Heb al een paar woordjes Saramakkaans geleerd. ‘Ewekió’ is goedemorgen waarop men dan moet reageren met ‘ewekinó’. ‘Udenó’ is goedemiddag en de reactie is ‘udeó’ ofzoiets althans. Tijdens de wandeling naar het museum heb ik ook kennis gemaakt met de andere leden van Stichting Totomboti. Eenmaal bij het museum heb ik ook kennis gemaakt met Clyde, een andere werker. Uiteindelijk werd ik op de brommer opgehaald door Mando (lid Totomboti) om mijn koffer te gaan halen. Ze hadden inmiddels achterhaald waar het zou zijn. Dus Mando, Jacintha (manusje van alles op Pasensi), Zelene en ik op weg. We kwamen voorbij Botopasi, Danpaati en nog wat andere dorpen (zoek het op de kaart) om uiteindelijk uit te komen in Hekununu. Bleek uiteindelijk dat ze mijn koffer weer naar Atjoni hadden gestuurd! Schiet dus ook totaal niet op. Mando is ook nog bezig geweest met verzamelen voor het museum dus dat heb ik ook mooi meegepikt. Eenmaal weer terug op Pasensi heeft Jacintha snel gekookt, rijst met kip en aubergine. En ook is dit de dag dat ik een pangi (Surinaamse omslagdoek) aangeschaft heb. En het beste van allemaal, rond de klok van 6 kwam mijn koffer! Had eindelijk mijn spulletjes weer, gelukkig.
Helaas voor mij was ik vrijdag ook vroeg op. Na het ontbijt kwam Roberto, een bootsman ook even langs. Zelene en ik wilden namelijk wat soft en bier kopen omdat vanavond ook alweer onze laatste avond was. Toya kwam ook nog even langs om te vragen of ik vanmiddag mee wilde naar het bos. Ze hadden planken gezaagd voor het plafond en ze zouden ze naar het museumgebouw brengen. Zelene had het gebouw ook nog niet gezien, dus we gingen samen met Jacintha op weg naar daar. Eenmaal bij het gebouw kwam Mando me halen om op de brommer door het oerwoud naar de plek te gaan. Was echt gaaf. Hij is ook Zelene nog gaan halen. Dus ik met mijn joggingbroek en sportschoenen, want je weet maar nooit wat er daar allemaal is. Toen ze de planken eenmaal hadden ingeladen moesten we allemaal weer mee. Dus wij bovenop de planken, hobbel de hobbel terug door het oerwoud. Echt een hele ervaring. Vervolgens zijn we vanaf het museum weer naar huis gelopen in de brandende zon. Eenmaal terug op Pasensi zijn we direct in de rivier gaan zitten om af te koelen. Ik ben direct doorgegaan naar de badkamer om te baden. Daarna had ik met de heren van Totomboti een werkbespreking. Toch wel wat dingen opgedaan. Uiteindelijk hebben we alleen met hen, Jacintha, Clyde en Mike wat gedronken. Maar het was wel ontzettend gezellig.
En toen was het alweer zaterdag. De dag dat ik zou weggaan. Ik weet niet waarom maar ik was om 7uur al wakker. Even snel mijn koffer ingepakt. Toya kwam afscheid nemen en zorgen dat ik goed weg ging. Zelene was ook bezig met afronden want zij zou richting Botopasi vertrekken om daar het vliegtuig te nemen. Van daar zou ze naar Gadoholo en Stoelmanseiland vliegen voordat ze naar de stad gingen. Dus wel een mooie trip vanuit de lucht. Ik niet. Ik zat om half 9 al in de boot naar Atjoni. Kwam daar tegen de klok van half 11 aan. De chauffeur van woensdag was er weer dus ik heb direct mijn koffer daar gedumpt. En even tjauw min (bami) gehaald om onderweg te eten. En nu zat ik met nog veel meer mensen in die auto. Weer over de hobbel hobbel weg richting de stad. Na 5uren kwamen we daar dan ook daadwerkelijk aan. Bleek dat die man iedereen dumpte aan de Highway. Hoe moet ik ooit van daar thuiskomen?? Maar er moest dus nog betaald worden. Dus Kens is gekomen om dat te doen. En hij heeft me uiteindelijk thuis gezet. Finally. Maar al met al was het echt fantastisch! Zo mooi en de mensen van Totomboti weten wel wat ze willen. Echt fantastisch.
Ik ben bezig foto’s up te loaden. Zal de link later zetten wanneer het klaar is met uploaden.
Blessi