Bakkie
Door: Erienne Lourens
Blijf op de hoogte en volg Erienne
04 Juli 2011 | Suriname, Paramaribo
Op het werk gaat alles zijn gangetje. Daar is eigenlijk weinig nieuws te melden.
Vorig weekend zijn we naar Bakkie geweest. Bakkie is een dorp op de oude plantage Reynsdorp waar voornamelijk Javanen wonen. Hier op Bakkie woont namelijk Bas Spek en hij wil daar een klein resort opzetten met een museum. Als begin heeft hij een 18km lang kanaal naar de oceaan uitgegraven. Een megaklus, mar hij heeft het maar mooi wel gedaan. Tijdens de excursie van het Nationaal Archief sprak Bas met mij over de noodzaak van een inventarisatie van zijn objecten. Dus Robbin en ik zeiden dat wij het wel wilden doen. We mochten onze wederhelft ook meenemen, dus dat was al helemaal leuk!
Zo gezegd, zo gedaan. Dus op 17 juni werden we door Bas opgehaald hier bij het museum en gingen we onderweg naar Alkmaar. En dan natuurlijk niet het Alkmaar in Noord-Holland, maar hier op Commewijne. Hier moesten we even wachten op de boot en al gauw waren we onderweg naar Bakkie. Toen we aankwamen zagen we de huisjes al staan. Kleine huisjes, piepschuim met aan beide zijden een laag cement. En in elk huisje een douche, toilet en 4 bedden. Meer dan genoeg dus.
We kregen een korte rondleiding over Bakkie. Ik had dit uiteraard in 2009 al gezien maar het was leuk om te zien dat ze ondertussen zoveel verder zijn gekomen. Bas legde ons ook uit wat nou eigenlijk de bedoeling was. En Robbin en ik hebben er ook even over gedacht hoe we het zouden aanpakken. Toen zijn we maar gaan slapen.
Zaterdagochtend moeten we vroeg opstaan, ontbijt om 8uur. Lekker ontbijtje, klaargemaakt door Marsha, de vrouw van Bas. Dat is erg vroeg als je nagaat dat het toch wel een beetje een vrij weekend was. We gingen in de boot en door het kanaal richting de oceaan. Hier staat tegenwoordig ook een birdwatching house. Het zou eb zijn en dan zouden we ontzettend veel vogels moeten zien. Helaas konden we hier niet op wachten. Op weg ernaartoe hebben we al wel een boel vogels gezien waaronder de beschermde rode ibis. We zijn ook even uitgestapt om een oude suikermolen te bekijken. We zijn wel snel weer weg gegaan omdat er verschrikkelijk veel muskieten waren.
Toen we eenmaal weer terug waren hebben we eerst heerlijk gegeven zijn Robbin en ik begonnen met het inventariseren in het schoolgebouw. Het ging op de 1 of andere manier toch sneller dan verwacht. Chesron en Arantis (Robbin’s man) waren druk bezig tafelvoetbal te spelen met Alejandro, de zoon van Bas. Ik kan jullie nu gaan vervelen met uitleg hoe en wat we allemaal gedaan hebben, maar daar zit niemand op te wachten. We zijn bezig geweest tot een uurtje of half 7. Toen hadden we het lokaal af en kwamen de muskieten. Dus precies op tijd. We zijn toen allemaal even gaan baden en dienden ons aan voor het avondeten. Lekker bb met r. Voor de Nederlanders onder ons, dat is bruine bonen met rijst. Daarna was het tijd voor wat ontspanning. Ik heb een hele tijd met Marsha zitten praten terwijl de rest naar de theatershow van Roué Verveer keek. Bas was naar de receptie ter ere van het aantreden van de nieuwe districts commissaris van Commewijne. Een officieel moetje dus. Tegen 10uur zijn we gaan slapen.
Zondagochtend was het ontbijt om 9uur. Robbin en ik moesten nog enkele dingen in die kamer inventariseren en ik heb de objecten waarvan de foto was mislukt nog een keer snel gedaan. Daarna was het alweer tijd voor de lunch, saoto soep! Sjonge jonge wat een feest! We hebben daarna nog even gerelaxed en de tassen weer ingepakt. Want half 5 was het alweer tijd om richting de stad te gaan. Helaas, het weekend was weer voorbij. Half 7 zo waren we weer thuis. Het was een superleuk weekend. Moeten alleen nog op de Pier daar nog inventariseren, maar dat is niet zoveel, dus zo gedaan. Maar het is ZEKER voor herhaling vatbaar!
04 Juli 2011 - 10:38
Manfred:
Aan je verhalen te lezen ben je wel helemaal op je plek aan de andere kant van de oceaan. En gelukkig maar anders zou je gewoon weer naar Nederland moeten komen en daar had je volgens mij geen zin in. Nou ondertussen is het hier ook lekker weer. Dus ik eet even mijn broodje op en dan vanmiddag lekker motor rijden.
groetjes Manfred