De eerste weken van februari
Door: Erienne Lourens
Blijf op de hoogte en volg Erienne
12 Februari 2012 | Suriname, Paramaribo
31 januari en 1 februari waren redelijk gewoon. Ik ben beide dagen op Fort Zeelandia geweest om daar te werken aan onze nieuwe tentoonstelling. Het vordert gestaag, maar gelukkig gaat het wel vooruit. Het zou wat zijn als dat niet zou gebeuren. 1 februari heb ik ook met Annigje geskyped. Was erg gezellig, we doen het te weinig. Maar volgens mij zijn we beiden weer geheel op de hoogte.
Op vrijdag 3 februari was mama jarig! Ik zal maar niet zetten hoe oud ze is geworden. Zal ze me denk ik niet in dank afnemen. Anyway, ik heb gefeliciteerd en we hebben lekker Javaans eten gehaald ter ere van haar gezondheid. Zo waren we er toch een beetje bij.
Die vrijdagavond moest ik bij Ilonka oppassen. Ik moest er tegen half 8 zijn, en uiteindelijk toen ik thuis was, was het half 5 de volgende ochtend! Een flinke doorhaal dus, maar niet vrijwillig. Hoef dan ook niet te vertellen dat ik doodmoe was. Heb het lekker uitgeslapen die ochtend.
Zaterdag heb ik wat werk gedaan nog, en verder vooral uitgerust. In de avond zijn TBL geweest. Naar de film ‘J.Edgar’. Een zeer goede film. Alleen is het jammer dat Leonardo DiCaprio voor eeuwig “die hunk uit Titanic” gaat zijn. En ook was het jammer dat al die Surinamers in de zaal zaten van ‘o jee een homo!’ of ‘hij doet als een homo’. Dat is hier toch nog een bepaald stigma. Terwijl het nooit bewezen is dat J.Edgar Hoover homo was maar goed. Wel een aanrader!
De volgende dag heb ik flink uitgeslapen en verder vrij weinig gedaan.
Maandag 6 februari ben ik met Machteld, Joanne en Sabrina op field trip geweest. De reis ging naar Fort Nieuw Amsterdam en Marienburg. De bedoeling is dat Joanne en Sabrina (de 2 educatieve medewerkers) de culturele scene hier in Suriname leren kennen en dat ze ook tegelijk kijken wat wij eventueel in het museum zouden kunnen gebruiken. Uiteindelijk hebben we een leuke doch deels verregende dag gehad. Niet dat we echt iets kunnen gebruiken in het museum, maar wel leuk om deze plaatsen weer te zien.
Toen ik in de middag thuis kwam, bleek dat ze onze hydrofoor hebben geprobeerd te stelen. Dit is natuurlijk gedurende de nacht gebeurd want toen we gingen slapen was de druk nog prima, en toen we opstonden was het al wel wat minder. Maar had er verder geen acht op geslagen omdat Mina had gezegd dat de stroom was uitgevallen. Dus ik dacht dat het daaraan lag, wist ik veel. Dus toen Chesron thuis kwam en hij ernaar keek bleek dat ze de stroomkabel alvast hadden doorgesneden. Echt lief van ze. Dus dezelfde avond hebben we het nog meer laten verstevigen. Gelukkig dat we die ijzeren kooi eromheen hadden laten maken. Ik ben nog wel aangifte van poging tot diefstal gaan doen bij de politie. Als routine zouden ze nog een wagen sturen om te komen kijken. Ik wacht nog steeds. Ik denk dat ik zal wachten tot het Sint Juttemis is.
Op dinsdag was ik weer op het Fort en zijn we verder gegaan met inrichten. Ik had ook een kort gesprekje met Bas over een OAS meeting (Amerikaanse staten, en dan niet alleen de VS) die eind februari in Suriname zal worden gehouden. Hij gaat een kleine expo houden om wat objecten te laten zien, en aansluitend daaraan zullen deze spullen semi-permanent worden ondergebracht bij Fort Nieuw Amsterdam. We zullen zien hoe het gaat lopen.
Woensdag was ik op het depot en donderdag weer op het Fort. Op vrijdag was ik op het depot en hadden we bezoek uit Nederland. Een delegatie van het niet meer bestaande Nationaal Historisch Museum. Erik, Erik, Pepijn en Petra kregen een rondleiding door het depot. Pepijn is al vaker geweest aangezien hij de schrijver is van het boekje dat uitgegeven zal worden. Het museum bestaat op 29 april 65 jaar en ter ere daarvan helpt het Nationaal Historisch Museum ons met het uitgeven van een boek over de afgelopen jaren. Erg mooi dus. Ik heb de eerste versie gezien, nou .. het ziet er prachtig uit! Dus nu zijn ze hier om als laatste nog enkele foto’s te maken die in het boek moeten komen. Eén der Erikken was de directeur van het inmiddels opgeheven NHM, en andere Erik en Petra maken de foto’s. Erg professioneel. Ze hebben in 2dagen alle foto’s gemaakt die in het depot nodig waren. Maandag en dinsdag zijn ze op het Fort. Op dinsdag hebben we ook een groepsfoto met alle personeelsleden. Echt leuk!
Maar goed, jullie zijn weer op de hoogte. Dus ik ga er weer vandoor! Tot snel! Tan bun!
13 Februari 2012 - 11:57
Mama:
Als dat NHM niet meer bestaat, waarom komen ze dan met 4 man sterk om foto's te maken.
Beetje raar.