Stichting Surinaams Museum vs de Staat Suriname - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erienne Lourens - WaarBenJij.nu Stichting Surinaams Museum vs de Staat Suriname - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erienne Lourens - WaarBenJij.nu

Stichting Surinaams Museum vs de Staat Suriname

Door: Erienne Lourens

Blijf op de hoogte en volg Erienne

20 Maart 2012 | Suriname, Paramaribo

Zo nog een extra blog deze keer. Ik moet toch echt even mijn ongenoegen duidelijk maken over de huidige situaties in de Surinaamse culturele sector.

Zoals jullie misschien weten, is het Surinaams Museum al sinds járen de trotse uitbater van Fort Zeelandia en twee van de officierswoningen op het Fort Zeelandia complex. Op 27 maart 1982 kwam hieraan een abrupt einde met een brief waarin het museum gedwongen werd om het Fort te verlaten zodat de militairen er hun intrek konden nemen. Na 1987 kreeg het museum het Fort terug, maar pas na een restauratie die als geschenk werd betaald door de Nederlandse overheid, kon het museum weer haar intrek in het gebouw nemen.

Afgelopen week viel er opnieuw een brief op de mat. Dit maal werd huis 9, één van de officierswoningen, opgeeist wegens ‘herbestemming van het gebouw’. Wat is dit nou? Al die jaren zorgen we met veel aandacht ervoor dat deze gebouwen blijven staan, en zomaar, door middel van een brief, moeten we dit gebouw afstaan. Dit gaat natuurlijk niet zomaar.

Maar wat is Huis 9 dan? Huis 9 is één van de prachtig gerestaureerde officierswoningen die onderdak geeft aan onder andere de Educatieve Dienst. Ook waren hier vroeger de stijlkamers en nu zullen we hier onder nieuwe tentoonstelling in onderbrengen. En men wil dat nu onder onze voeten vandaan trekken. Zijn ze toch helemaal van de pot gerukt?

Het is op zich niet eens zo heel erg dat ze een brief sturen dat ze dat huis willen hebben. Maar geef ons dan een andere optie waar we dan naartoe kunnen. Buiten dat, ben ik van mening dat een plek die zo een culturele en historische lading heeft zoals Fort Zeelandia en het hele terrein eromheen, een culturele bestemming moet krijgen. En dat heeft het al, met al die culturele organisaties. Zoals het museum, Cultuurstudies, Nola Hatterman en Stichting Gebouwd Erfgoed. De enige organisatie die niet in dat rijtje hoort is de Staatsraad. Het is mij dan ook een raadsel waarom men dit gebouw niet genomen heeft. Of nog mooier, het paleis! Er zijn nog genoeg gebouwen in de stad die een herbestemming kunnen gebruiken. Trouwens, bijna alle gebouwen van de overheid zijn in verpauperde staat. Het Ministerie van Justitie en Politie ziet er zo erg uit dat geen dief daar nog wil inbreken, en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting kan volgens mij zelf een uitkering gebruiken.

Ik snap het niet. De binnenstad van Paramaribo alsmede het Centraal Natuur Reservaat zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco .. en dat lapt deze regering nu totaal aan zijn laars. Het staat natuurlijk mooi he .. werken in zo’n mooi officiershuis. Kan me best voorstellen dat we bijna precies 30jaar geleden we het Fort ook moesten opgeven. En dan heb ik het nog niet over al die andere “stadsverfraaiing” die deze regering allemaal in petto heeft. Ik zal er maar niet over uitweiden, want dan dwalen we af.

We hebben volgens de brief tot 1 april de tijd om het gebouw te ontruimen. Maar vooralsnog gaan we dat dus echt niet doen. We gaan gewoon op volle toeren door het met inrichten van onze tentoonstelling. Laat ze maar komen! Maar geloof me, ik kom hier nog op terug! Ik moest gewoon even mijn gal spuien. Geschiedenis en cultuur blijven mijn passies en ik kan het niet aanzien dat een regering er zo mee kan omspringen. Het laatste woord is hier nog niet over gesproken!