Januari 2012 - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erienne Lourens - WaarBenJij.nu Januari 2012 - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Erienne Lourens - WaarBenJij.nu

Januari 2012

Door: Erienne Lourens

Blijf op de hoogte en volg Erienne

02 Februari 2012 | Suriname, Paramaribo

Zo, dat is weer een tijdje geleden dat ik wat geschreven heb. Ik zal de afgelopen weken in vogelvlucht doorlopen.

In week 2 van het nieuwe jaar ben ik vooral bezig geweest op het Fort. Er moest namelijk flink schoongemaakt worden zodat we konden beginnen met inrichten. Onze nieuwe streefdatum is 21 februari. In principe moeten we dit wel redden, maar dan moeten we wel alle zeilen even bijzetten. Eind van die week is Machteld ook weer terug gekomen in Switi Sranan! Ze komt natuurlijk voor haar vriend Marc, maar ze zal ons ook enkele dagen komen ondersteunen, en dat is altijd zeer welkom!

Vrijdag 13 januari was er een lezing van professor Bridget Breereton over de positie van slavenvrouwen in de Cariben. Erg interessant dat wel. Al kon ik het niet helpen dat ik van vermoeidheid en zuurstofgebrek (ik kan zeer slecht tegen airconditioning) af en toe even weg zakte.

De week erna was ook erg rustig. Ik heb met Joanne en Machteld op het depot verder gewerkt met spullen uitzoeken en vitrines inrichten. Hilde was deze week in Miami, dus we zijn gewoon door gegaan zodat Hilde alleen nog maar eventueel hoeft te veranderen als ze wil en verder vrij weinig. Op vrijdag 20 januari had Chesron een nieuwjaarsdiner van Telesur bij Sarinah. Wel jammer, want weer mocht de aanhang niet mee. Dus ik heb, ook bij Sarinah, lekker teloh en een loempia gehaald. Daarna zijn we met een groepje (toen mocht ik wel mee) naar Broki gegaan om wat te poolen. Nou ja, de heren hebben gepooled en de dames waren bezig te praten.

Zaterdag 21 januari zou Chesron gaan voetballen met de jongens van het werk op het Emile de la Fuente sportcomplex. Ik kan jullie niet zeggen of ze gewonnen hebben, want ik weet het zelf niet eens. Eerlijk gezegd keek ik amper. Maar het was wel leuk om te zien.

Zondag 22 januari ben ik met Chesron even naar Saramacca geweest bij oom Henk. Oom Miguel is namelijk gekomen en hij had mijn langverwachte nieuwe harde schijf meegenomen. Dus die ben ik gaan ophalen. Ben er harstikke blij mee dat ik het eindelijk weer terug heb. We hebben daar ook nog een wedstrijd van FC Barcelona gezien waarna we weer huiswaarts gingen.

Op maandag 23 januari was het Chinees Nieuwjaar. Dat ging uiteraard gepaard met dichte winkels en veel vuurwerk. Jammer dat het geen vrije dag was. Vorig jaar was dat het namelijk wel. Maar er is een commissie ingesteld die de vrije dagen moet evalueren en kijken of het evenredig verdeeld is. En dan vervolgens een advies over geven. We zijn benieuwd.

Ik moest op dinsdag 24 januari kopieën van mijn diploma’s afgeven bij het directoraat Cultuur. Ze gaan proberen om, in afwachting van een fulltime aanvraag, mijn salaris al wat te verhogen. Dus ik heb al mijn diploma’s en certificaten ingeleverd. Wel grappig want in Nederland telt je cijferlijst niet meer als je je diploma hebt gehaald. Hier is je cijferlijst juist belangrijk. Ik snap het niet, maar vind het wel frappant.

Woensdag 25 januari had ik een afspraak met de archeologe Cheryl White. Het begon al dat ze een uur te laat kwam. En als Nederlander kan ik daar natuurlijk slecht tegen. Ik ben ook niet altijd op tijd hoor, maar zo laat zonder even te bellen is gewoonweg belachelijk. Ze heeft uitgezocht welke objectne ze zou kunnen gebruiken voor de publicatie die ze wil schrijven. Nu moet ze er alleen nog met Laddy uitkomen over hoe de foto’s gemaakt moeten worden (met copyright enzo) en dan komt ze bij me terug voor een afspraak wanneer de foto’s gemaakt kunnen worden. Een heleboel rompslomp maar we komen er wel uit.

Die avond ben ik met Chesron naar een lezing van de Vereniging Economisten in Suriname geweest. De spreker vertelde over de bedrijven die hij had opgezet en hoe het hem is vergaan. Erg interessant. Daarna hebben Chesron en ik nog lekker kibbeling gegeten bij Lekkerbekje. Alleen, het is toch echt niet hetzelfde als de kibbeling van de visboer in Nederland.

Op zaterdag 28 januari kwam tante Monique aan in Suriname. Chesrons neef (ook genaamd Chesron) was ook overdag komen studeren. Oom Marcel zou tante Monique gaan halen, en uiteindelijk ben ik maar meegegaan. Ik kan moeilijk een man van 79 dat hele eind alleen laten rijden. Het was uiteindelijk wel gezellig, al moest ik rijden. Toen tante Monique eindelijk naar buiten kwam (de bagageband was stuk gegaan) was het inmiddels keihard gaan regenen. Gelukkig reed zij terug, want in de regen rijden is niet iets wat ik graag doe.

De volgende dag, zondag 29 januari kwam Robin logeren. Hij had de volgende dag tentamen, dus het was gemakkelijker hier te blijven. Dat was wel gezellig.

En deze week .. heb ik eigenlijk niet zoveel spannends meegemaakt. We zijn druk bezig op het Fort om alles op orde te krijgen zodat we volgende week weer verder kunnen gaan met inrichten. Ik heb goede hoop dat we het wel gaan redden. Zal kielekiele worden, maar denk wel dat we het redden!

Tan bun!