Februari
Door: Erienne Lourens
Blijf op de hoogte en volg Erienne
26 Februari 2012 | Suriname, Paramaribo
Ben ik weer!
Ik was even vergeten te melden vorige keer, dat op 10 februari mijn papa jarig was! Ook op deze dag hebben we eten gehaald om dit heugelijke feit toch een beetje mee te vieren.
Zoals ik in mijn vorige verhaal al vertelde, was er een groep mensen namens het Nationaal Historisch Museum (NHM) om nog enkele foto’s te maken voor het boek dat in april uitgegeven zal worden ter ere van 65 jaar Stichting Surinaams Museum. Op zaterdag 11 februari waren ze dan ook voor de tweede keer in het depot om hier foto’s te maken. Ze wilden, heel optimistisch, in vier dagen alles fotograferen. Op dag 2 waren ze wel geheel klaar in het depot. Een prestatie als je het mij vraagt, want er waren een heleboel objecten klaargezet.
Op zondag 12 februari hadden ze een rustdag. Ze zijn langs Fort Nieuw Amsterdam en Peperpot geweest. Maar ze hadden ons uitgenodigd om ’s avonds met ze te komen eten in Baka Foto. Jawel, dat dure restaurant in het Fort. Nou, zo een uitnodiging sla ik niet af! Dus half 8 waren Erik, Erik, Pepijn, Petra, Laddy, Hanna en ik paraat in Baka Foto. Jenny kwam later, want zij had nog een voorstelling bij OnStage. Nou, het eten was heerlijk! Als voorgerecht had ik een bangbang salade. Ik ben dol op bangbangfilet, heerlijk zacht, en dat op een bedje van sla met mosterdsaus. Om je vingers bij af te likken. Als hoofdgerecht had ik ‘vis van de dag’. Nu ben ik eigenlijk niet echt een viseter, maar de vis van vandaag was kandratiki, en dat is toch een heerlijke vis! Als toetje had ik een klein chocoladetaartje met abrikozen en vanilleijs. Het was echt heerlijk! Maar ik ben blij dat ik de rekening niet hoefde te betalen.
Op maandag 13 februari was ik precies 1jaar in Suriname. Het is precies een jaar geleden dat ik hier naartoe ben gekomen. Soms is het nog steeds een beetje onwerkelijk, alsof ik het nog steeds niet helemaal besef. Ook dat is vreemd. Maar ja, het zal uiteindelijk wel wennen. Ik ben tenminste harstikke blij dat ik die sneeuw en extreem lage temperaturen niet heb hoeven mee te maken!
En toen was het alweer dinsdag 14 februari. Ik moest werken op Fort Zeelandia waar we vandaag ook nog een personeelsfoto hebben gemaakt voor het jubileumboek. Vanaf daar heb ik Chesron opgehaald. Toen direct door naar tante Monique omdat ze vandaag weer terug zou gaan naar Nederland en wij haar weg zouden brengen. Na een snelle trip naar Zanderij hebben we haar afgezet en zijn wij weer richting de stad gegaan. Het is vandaag namelijk ook Valentijnsdag. Chesron en ik zouden wat gaan eten bij Gina’s, een Braziliaans restaurant. We hebben hier een bbq ribs met fries en salade gegeten en ook een chapa hot plate mix. Maar alleen de chapa viel in de smaak bij ons, al had ik wel meer verwacht voor dat geld. De bbq ribs waren te lang gebbqed, al was de saus wel lekker. De salade was meer rauwkost. Maar goed, dan weten we dat ook weer!
Op zaterdag 18 februari was het langverwachte dan eindelijk gebeurd. De gasbom was leeg! Na bijna een jaar in gebruik. Dus nu is er weer een nieuwe. Toch wel spannend hoor, bij ons in huis gebeurd dit zeer weinig.
Op maandag 20 februari was mijn grote kleine vriend jarig. Mijn oude overbuurjongetje Sven vierde zijn 9e verjaardag. Lieve Sven, nog van harte gefeliciteerd. Ik ben je niet vergeten, maar door alle drukte er niet aan toegekomen je een smsje te sturen. Vandaag ben ik ook even naar Chequita geweest bij het Bisdom. Ze is bezig met het registreren van haar objecten, en natuurlijk ben ik altijd bereid om wat vragen en dergelijke te beantwoorden.
Op woensdag 22 februari was Anna ook weer jarig! Van harte gefeliciteerd met je 25ste verjaardag! ’s Avonds zijn we naar Chesrons opa geweest.
Op vrijdag 24 februari waren mijn 2 nichten ook alweer jarig. Charla, van harte gefeliciteerd met je 26e verjaardag, en Nikita met je 25ste! Vandaag waren Jo-anne en Sabrina bij mij op Zorg en Hoop om verder te werken aan de collages voor de canon. We hadden ook slecht nieuws vandaag. Laddy belde me om te vertellen dat een collega van Fort Zeelandia overleden is. We weten nog niet waarom, ze gaan nog autopsie doen. Wel vreemd, zo zie je iemand nog en de volgende dag is hij er niet meer. Het leven is hard, en toch gaat het altijd door.
En toen was het zaterdag 25 februari. Het is vandaag een nationale feestdag, al hebben we sowieso vrij omdat het zaterdag is. Het is namelijk de Dag van de Revolutie, of de Dag van de Bevrijding en Vernieuwing zoals we het nu moeten noemen. Wij zijn lekker thuis gebleven. We hebben het huis schoongemaakt, kleren gewassen. Al die dingen die we normaliter in het weekend doen en ook wat dingetjes waar we normaal niet aan toekomen.
In de avond zijn we naar het Vat gegaan. Er zou namelijk een Carnavalsfeest zijn. We hebben de auto op het Kerkplein gezet en zijn toen gelopen richting het Vat. Toch wel een afstandje, maar doordat er geen zon meer was merk je het niet. Het was erg leuk al hebben we het niet tot BAM uitgezeten. Er waren zowel Braziliaanse artiesten als Surinaamse, wel een leuke mix dus. Alle stagiaires gingen uit hun dak met hun korte jurkjes. De jongens probeerden hun aandacht te trekken of onder hun jurken te kijken. Toch wel hilarisch om te zien.
Goed, dit was mijn update voor nu. Tan bun, tot snel!
26 Februari 2012 - 19:55
Mama:
Erg drukke maand voor je. Pas op dat je je niet overwerkt, of overspannen raakt..
Veel buiten de deur gegeten, helaas niet op 13 febr. En dat was voor jou wel een mijlpaal.
Voglend jaar misschien.